Vacature Wikimedian in Residence

04/02/2021
Blog post

Vacature Wikimedian in Residence 

Per 1 maart 2021 is LIMA op zoek naar een Wikimedian in Residence (WiR) voor het project Mediakunst op Wikipedia, speciaal gericht op een technische koppeling tussen de data van Wikipedia en de online catalogus Mediakunst.net.

Begin dit jaar ging Mediakunst op Wikipedia van start, een project dat door LIMA, Wikimedia Nederland en museale partners en kennisinstellingen als het Van Abbemuseum Eindhoven, Stedelijk Museum Amsterdam en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Amersfoort, een aantal universiteiten, NDE en DEN wordt uitgevoerd. De samenwerking behelst het integreren van de werking van Wikipedia met Mediakunst.net. De gegevens van de kunstenaars op Mediakunst.net worden opgenomen in Wikidata, Wikimedia en Wikipedia. Hiermee wordt de informatie van - en daarmee de kennis over - mediakunst en mediakunstenaars die voorheen alleen bij gespecialiseerde instellingen beschikbaar was op nationaal en internationaal niveau ontsloten voor een breed publiek. Voor dit project werft LIMA een Wikidata-specialist die als Wikimedian in Residence zal fungeren binnen het project Mediakunst op Wikipedia.

Wat doet de Wikimedian in Residence?

Voor dit project wordt samengewerkt met een WiR die gedurende het project wordt ondergebracht bij LIMA. De rol van de WiR is gericht op een productieve en duurzame relatie van LIMA, de musea en universiteiten met Wikimedia en haar community. De resident zal adviseren en ondersteunen bij het realiseren van de koppeling tussen de diverse databases. Deze WiR onderzoekt hoe gebruik gemaakt kan worden van Wikidata en hoe dit zich verhoudt tot het gebruik van Wikipedia-artikelen binnen Mediakunst.net.De belangrijkste taak voor de WIR binnen het project is realiseren van een technische koppeling tussen Mediakunst.net en Wikipedia.

Functie-eisen

  • HBO+ werk- en denkniveau.
  • Je bent goed in het structureren en cureren van Linked Open Data, Open Data Communities en het werken met databases.
  • Je hebt kennis van de verschillende API’s van Wikimedia.
  • Ervaring met, of kennis van, Node JS.
  • Beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift op zakelijk niveau.
  • Kennis van-, en affiniteit met beeldende kunst, erfgoedcollecties en musea.

Arbeidsvoorwaarden

De functie wordt in opdracht van LIMA uitgevoerd, voor circa 8 uur per week over een periode van 6 maanden. Vergoeding overeenkomst vorm in overleg en afhankelijk van kennis en ervaring. Reis- en andere onkosten worden vergoed. Standplaats is bij LIMA; in de eerste periode zal voornamelijk online worden gewerkt.

Reageren
Bij interesse kun je reageren tot 15 februari 2021. Een reactie bestaat uit een motivatie en omschrijving van je deskundigheid (maximaal 1 pagina) en een beknopt CV. Stuur dit in een PDF-document (maximaal 3 pagina’s) onder vermelding van ‘vacature WiR’ naar info@li-ma.nl.

Meer informatie
Voor informatie over de vacature kan contact worden opgenomen met Sanneke Huisman, projectleider Mediakunst op Wikipedia (sannekehuisman@li-ma.nl). De sollicitatiegesprekken vinden online plaats in de week van 22 februari. De opdracht start in overleg, tussen 1 maart en 1 april 2021.