Vacature Educatieve Wikimedian in Residence

16/03/2021
Blog post

LIMA is met ingang van 15 april 2021 op zoek naar een Wikimedian in Residence (WiR) voor het project Mediakunst op Wikipedia, speciaal gericht op het ontwikkelen en organiseren van cursussen en schrijfmiddagen rondom kunstenaars en thema’s uit de mediakunst.

Begin dit jaar ging Mediakunst op Wikipedia van start, een driejarig project dat door LIMA, Wikimedia Nederland en museale partners en kennisinstellingen als het Van Abbemuseum Eindhoven, Stedelijk Museum Amsterdam en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Amersfoort, een aantal universiteiten, NDE en DEN wordt uitgevoerd. De samenwerking behelst het integreren van de werking van Wikipedia met Mediakunst.net. De gegevens van de kunstenaars op Mediakunst.net worden opgenomen in Wikidata, Wikimedia en Wikipedia. Hiermee wordt de informatie van - en daarmee de kennis over - mediakunst en mediakunstenaars die voorheen alleen bij gespecialiseerde instellingen beschikbaar was op nationaal en internationaal niveau ontsloten voor een breed publiek. Voor dit project werft LIMA een educatieve WiR voor een periode van een half jaar.

Wat doet de Wikimedian in Residence?

Voor Mediakunst op Wikipedia wordt samengewerkt met een WiR die gedurende het project wordt ondergebracht bij LIMA. De rol van de WiR is gericht op een productieve en duurzame relatie van LIMA, de musea en universiteiten met Wikimedia en haar community. De resident zal bijdragen aan het in kaart brengen van ontbrekende kennis, de ontwikkeling en uitvoering van de schrijfmiddagen en andere gerelateerde cursussen voor zowel studenten als experts. Door de WiR wordt een toegespitste (les)methode ontwikkeld; in overleg met de projectleider en de institutionele partners worden cursussen met een thematische opzet ontwikkeld die aansluiten bij de onderzoekslijnen en interessegebieden van de betrokken musea. Dit kan variëren van meer maatschappelijke thema’s binnen de kunsten, zoals feminisme en diversiteit, tot een focus op kunsthistorische hiaten in de collectie, zoals videokunst uit de jaren 1990. In deze periode is tevens een technische WiR aangesteld die het projectteam ondersteunt bij het realiseren van een koppeling tussen Mediakunst.net en Wikipedia.

Functie-eisen

  • HBO+ werk- en denkniveau.
  • Ervaring met het organiseren van en/of deelnemen aan schrijfsessie van Wikipedia.
  • Goed bekend met de Wikimedia-gemeenschap.
  • Kennis van-, en affiniteit met beeldende kunst, erfgoedcollecties en musea.
  • Beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift op zakelijk niveau.
  • Arbeidsvoorwaarden
  • De functie wordt in opdracht van LIMA uitgevoerd, voor circa 8 uur per week over een periode van 6 maanden. Arbeidsovereenkomst mogelijk conform CAO presentatie-instellingen of een opdrachtovereenkomst op basis van marktconform uurprijs. Uurprijs wordt bepaald aan de hand van het aantal jaren werkervaring (indicatie uurprijs tussen de 35 en 55 euro). Reis- en andere onkosten worden vergoed. Standplaats is bij LIMA; in de eerste periode zal voornamelijk online worden gewerkt.

Reageren

Bij interesse kun je reageren tot 1 april 2021. Een reactie bestaat uit een motivatie en omschrijving van je deskundigheid (maximaal 1 pagina) en een beknopt CV. Stuur dit in een PDF-document (maximaal 3 pagina’s) onder vermelding van ‘vacature WiR’ naar info@li-ma.nl.

Meer informatie

Voor informatie over de vacature kan contact worden opgenomen met Sanneke Huisman, projectleider Mediakunst op Wikipedia (sannekehuisman@li-ma.nl). De sollicitatiegesprekken vinden online plaats in de week van 5 april. De opdracht start in overleg tussen 15 april en 1 mei 2021.