De LIMA Collectie: Medium Specificiteit

Medium specifieke kunst ontstaat in de jaren vijftig wanneer kunstenaars het door het gebruikte medium centraal stellen. Schilders uit de abstracte traditie reflecteerden steeds meer op hun kunstenaarspraktijk. Het afbeelden van iets anders – illusie - maakte hierdoor plaats voor het centraal stellen van de specifieke eigenschappen van het gebruikte medium. In het geval schilderkunst is dit – volgens invloedrijk kunstcriticus Clement Greenberg - de ‘flatness’ van het doek en de verf. 

Ook in video- en mediakunst werkt een groot aantal kunstenaars medium specifiek.
In dit geval gaat het meestal over experimenten naar de mogelijkheden van de (video)techniek. Net als in de schilderkunst worden media als video, computer of andere technieken niet gebruikt voor een extern narratief, een illusie, maar verwijzen naar zichzelf. Kunstenaars als The Vasulkas, Peter Struycken, en - meer recent - JODI, Martijn van Boven en Bas van Koolwijk werken allen in deze traditie. In het werk bepaalt de techniek de esthetiek – in plaats van andersom. Door de techniek te tonen die aan het werk ten grondslag ligt, wordt het medium gepresenteerd en ontmanteld tegelijk. Kunstenaars leggen de structuren van hun kunstenaarspraktijk bloot.

Curator Juha van ’t Zelfde (artistiek directeur Lighthouse, Brighton) sloot de vierdelige serie De LIMA Collectie 2014 af met  de presentatie van zijn visie op dit thema. Zijn selectie vormde echter maar een onderdeel van de avond. Van ’t Zelfde gaf een originele invulling aan het thema door samen met het publiek op de avond zelf opzoek te gaan naar (medium specifieke) parels in de collectie van LIMA. Op de avond zelf werd in overleg de selectie gemaakt en gepresenteerd, waardoor het samenstellen van een programma tot hoofdonderwerp van de avond werd. Door op deze wijze de structuren van het programma bloot te leggen, was niet zozeer de selectie werken, maar bovenal de avond zelf medium specifiek. 

Hieronder de tour, bestaande uit zowel de selectie van Van ’t Zelfde als de keuze van het publiek.

Add all video's in this tour to your playlist

http://www.li-ma.nl/site/catalogue/art/telcosystems/scape-time/10647
http://www.li-ma.nl/site/catalogue/art/mark-bain/disco-for-n-one/7443
http://www.li-ma.nl/site/catalogue/art/mona-hatoum/changing-parts/920
http://www.li-ma.nl/site/catalogue/art/semiconductor/20hz/18141
http://www.li-ma.nl/site/catalogue/art/esther-polak/amsterdam-realtime/17300
http://www.li-ma.nl/site/catalogue/art/martijn-van-boven-tom-tlalim/field-notes-from-a-mine/18149#
http://www.li-ma.nl/site/catalogue/art/thomas-mohr/544-544-up-down/17813http://www.li-ma.nl/site/catalogue/art/seoungho-cho/amas